Obnova Šarišského hradu tento rok výrazne napredovala

19.12.2011 Prešov

Veľký Šariš 17. decembra (TASR) – Na Šarišskom hrade neďaleko Prešova sa tento rok podarilo urobiť množstvo prác, ktoré výrazne prispejú k záchrane tejto národnej kultúrnej pamiatky.
Organizovaniu záchranných prác na hrade v rámci dobrovoľníckej činnosti sa už niekoľko rokov venuje Občianske združenie (OZ) Rákociho cesta. Predseda OZ Martin Sárossy pre TASR uviedol, že výrazným prínosom bol tento rok spoločný projekt ministerstiev kultúry a sociálnych vecí.
Projekt na jednej strane ponúkol na pol roka prácu 30 nezamestnaným a zároveň tak pomohol k záchrane hradných objektov.
\"Práca hradných robotníkov priniesla odstránenie havarijného stavu na delostreleckom bastióne, to znamená kompletne sa vymurovala najdlhšia stena a ďalšia z polovice. Rovnako sa obnovila časť hradby medzi baštami,\" konštatoval Sárossy.
Dodal, že krajšiu podobu dostalo aj hradné nádvorie, ktoré je teraz priestrannejšie. V rámci prác, ktoré využívali staré techniky murovania sa spotrebovalo na obnovu objektov množstvo kameňov, ktoré vypadli z múrov a boli porozhadzované po nádvorí alebo pod hradbami.
\"Takto mohli byť dodržané staré stavebné postupy, použil sa pôvodný materiál, vyčistilo sa okolie, ktoré je teraz aj bezpečnejšie pre turistov,\" doplnil Sárossy.
Podľa neho išlo o dobrý projekt a určite by sa v ňom malo pokračovať aj budúcnosti. Zdôraznil, že sa nepotvrdili žiadne obavy, že práca týchto ľudí bude neefektívna.
Projekt podľa neho nadobudol aj ďalší rozmer. O hrade sa totiž začalo viac hovoriť v médiách a dostal sa do povedomia verejnosti. Konštatoval, že ľudia si zrazu uvedomili, že na hrade môžu stráviť pekné chvíle a urobiť aj kus roboty. Príkladom je dvojdňová brigáda pracovníkov spoločnosti z prostredia informačných technológií.
\"Klasický teambuilding, ktorý väčšinou pozostáva zo športových aktivít a voľnej zábavy, vymenili za brigádu. Desiatky ľudí vzali do rúk náradie a očistili chodník a vybudovali cestu, ktorá lepšie sprístupní hrad aj pre telesne postihnutých,\" uzavrel Sárossy.
 

Vyberte región